Endometriózis okai és kezelése

Dr. Nagyházi - Tóvizi Orsolya

2020-02-20

Endometriózis okai és kezelése

Az endometriózis olyan lappangó, összetett tüneteket produkáló betegség, amelynek az egyik legismertebb következménye lehet a meddőség, amennyiben nem derül ki és nem kapja meg a kezeléseket a páciens. A meddőségen túl azonban esetenként kialakulhatnak más előre nem megjósolható súlyosabb szövődmények, ezért az endometriosis komoly betegségnek minősül és mindenképpen orvosi kezelésre szorul a diagnosztizált beteg.

Endometriosisról akkor beszélünk, ha méhnyálkahártya szövetet találunk a szervezetben a méhüregen kívül. Leggyakoribb megjelenési formája a petefészekben kialakuló endometriotikus cysta (csokoládé cysta) vagy más néven endometrioma. Ez a kóros helyen előforduló szövet követi a normál menstruációs ciklust és a felgyülemlő vér súlyos tüneteket okozhat.

Ezen kívül az endometriosis krónikus gyulladásos reakciót vált ki a szervezetben. Fontos hogy a betegség a megfelelő ellátás, eltávolítás mellett is hajlamos a kiújulásra. Kialakulásának okaként sokan a retrográd menstruációs elméletet részesítik előnyben, amelynek lényege, hogy a menstruáció során a méhnyálkahártya sejtek nem csak a hüvelyen át a külvilág felé, hanem a petevezetőkön keresztül a hasüreg felé is kijuthatnak.

Érintett korosztály

A leginkább érintett a hölgyek, a 30-40-es korosztály, (sajnos azonban egyre több a 20-on éves páciens is)  azon belül a még termékeny nők 5-15%-a lehet érintett. Ritkán a változókorban is találkozhatunk vele, de ezen betegek nagy része hormonkezelésben részesül és gyakran ez a kialakulás oka. Nagyon sok hölgy tudja be a tüneteit fájdalmas menstruációnak, női bajnak, ezért – mivel a tünetek nem egyértelműek – későn jutnak el a kivizsgálási szakaszba és jellemzően már csak akkor derül ki ez a betegség, amikor a családalapítás időszakasza jön el a házaspár életében. Ebben az esetben viszont komoly próbatétel a felek számára, ha a pár hölgy tagja endometriózis miatt nem tud teherbe esni.

Elhelyezkedése alapján lehet a méh izomszövetén belül megjelenő (adenomyosis), egyéb kismedencei szervekben megjelenő (pl. petefészek, hüvely, méhszáj), illetve a nemi szerveken kívül megjelenő (húgyhólyag, belek, tüdő, agy, lép, császármetszés vagy gátmetszés hegében) formája.

Különböző súlyossági fokai ismertek, legenyhébb esetben kisebb felrakódások jelennek meg a szerveken, legsúlyosabb formája kiterjedt hasűri összenövésekkel jár, vagy kismedencei szerveken kívül jelenik meg az elváltozás.

Endometriózis – összetett tünetegyüttes

A PCOS-hez hasonlóan ennek a betegségnek is rendkívül komplex a tünetegyüttese. Nagyon nehéz felderíteni, mivel az érintett hölgyek 1/3-nál alig, vagy egyáltalán nincsenek jellemző tünetek. 70%-uk pedig csak és kizárólag az enyhe menstruációs görcsöket jelölte meg, tehát ennek a betegségnek a felismerése az orvosnak sem egyszerű.

Jellemző tünetek

Cikkemben most 5 olyan tünetet sorolok fel, amelyek együttes fennállása nagyon valószínűsíti az endometriózis gyanúját, azonban írásom nem tekinthető azonnali diagnózisnak, amennyiben észleled magadon a tüneteket.

Ebben a posztban segítséget szeretnék nyújtani azok számára, akik észrevették már, hogy “valami nem stimmel” és csak az “utolsó lökésre” várnak, hogy felkeressék nőgyógyász orvosukat.

Tünetei lehetnek a teljesség igénye nélkül:
 • Kismedencei, alhasi fájdalom
 • Fájdalmas menstruáció
 • Vérzészavar
 • Meddőség
 • Fájdalmas közösülés
 • Havi vérzéssel összefüggő fájdalmas vizelés, vérvizelés
 • Havi vérzéssel összefüggő fájdalmas székletürítés, véres széklet
 • Puffadás, hasmenés, székrekedés

Fájdalom a kismedencében

A szokásos menstruációnál erősebbek a görcsök, amelyek kisugároznak a lábak és a hát alsó részére. Mivel ezek a fájdalmak jóval erősebbek a normál menstruációs görcsöknél, a fájdalom mértéke jelentőségteljesnek mondható.

Fájdalom szexuális együttlét közben

Az erőteljes fájdalom a szexuális együttlét közben nagyon fontos tünet. Legtöbbször nem is jön rá a pár, hogy a hölgynek miért van fájdalma az együttlét során és ha ezzel nem fordulnak orvoshoz, maga a kapcsolat is rámehet.

Meddőség

Az endometriosis egyik legfontosabb hosszú távú következménye a meddőség. Az endometriózisban szenvedő hölgyeknek legalább a fele nem esik teherbe spontán úton, tehát már a fogantatás vagy a beágyazódás akadályoztatva van. Az endometriosis miatt kialakuló összenövések gyakran akadályozzák az érett pete eljutását a méhbe, vagy maga a petevezeték átjárhatósága nem kielégítő, illetve a különböző folyamatok gátolhatják a megtermékenyülést, beágyazódást

Erős menstruációs vérzés vagy ciklus közben vérzés

Az esetek nagy százalékában azoknál a nőknél, akiknél endometriózis gyanúja lehetséges, gyakran előfordul az erős menstruáció vagy a ciklus közbeni pecsételgető vérzés. Ha mindehhez a fentebb említett tünetek egy része is társul, akkor mindenképp ki kell vizsgáltatnia a hölgynek, hogy az ő tüneteit mi okozza.

Fájdalom WC-zés közben

Az endometriózis egyik tünete lehet a nem szokványos, hanem fájdalmas wc-zés, adott esetben sokadszori hasmenés vagy puffadásos tünetek megjelenése. Sok esetben az endometriózis irritábilis bélszindrómával jár együtt. Ide tartoznak a vizelés közben tapasztalt fájdalom, vérvizelés is. Ezek a tünetek is követik a menstruációs ciklust, így ha ezeket a tüneteket kizárólag a menstruáció időszakában észleled, akkor erős a gyanú az endometriosisra.

Arra mindenképpen felhívnám a figyelmedet, hogy az endometriózis nem olyan betegség ami csak úgy elmúlik magától és meggyógyul. A szövetek összenövése az életmódtól függően fokozódhat, nem véletlenül kezelik az endometriózist műtéttel.

Önmagában felismerni sem egyszerű ezt a betegséget, jellemzően akkor kezd el az orvosban is felmerülni a gyanú, ha a jellemző tünetekből egyidejűleg és tartósan fennáll minimum 3. Gyakori hogy vizsgálatsorozat és évek telnek el, mire sikerül a diagnózist felállítani.

Endometriumnak nevezik a méh üregét belülről bélelő nyálkahártyát, amely alkalmas a megtermékenyített petesejt befogadására. Ha nem jön létre terhesség, a menstruációs ciklusnak megfelelően az endometrium zsugorodni kezd, elhal, és vérzés kíséretében lelökődik a méhfalról.
Forrás: nlc.hu

Diagnózisa

Nagyon összetett feladat. Elsősorban a panaszok hátterében lévő egyéb elváltozásokat kell kizárni. Diagnózisában segítségünkre van:
 • Alapos anamnézis
 • Nőgyógyászati vizsgálat (feltárás, bimanuális vizsgálat-tapintás)
 • Hüvelyi, hasi ultrahang
 • MRI
 • Laparoscopia
 • Bélérintettség gyanúja esetén: végbél ultrahangvizsálat, vastagbél tükrözés (colonoscopia)
 • Húgyhólyag érintettség esetén hólyagtükrözés (cystoscopia)

Kezelése

Rossz hír: hosszútávon a gyógyszeres terápia és a diéta csak az endometriózis tüneteit enyhíti vagy szüntetheti meg, de magát a betegséget nem oldja meg. Ha a tünetek gyengülnek és megszűnnek a speciális diéta, életmódváltás hatására, akkor a műtét – adott körülmények között – elkerülhető.

Azonban ha a hölgy páciens még szeretne gyermeket és évek óta “meddő”, tehát a terhesség nem jön össze, vagy vetéléssel végződik, akkor ez már egy jó indok arra, hogy a betegség miatt összenőtt szöveteket az orvos műtéti úton távolítsa el. A spontán létrejött terhesség ezután jótékony hatással van a gyógyuló szervezetre.

Kezelése lehet gyógyszeres vagy műtéti

A gyógyszeres kezelés elsősorban a tünetek enyhítésére szolgál. Szóba jöhetnek a különböző gyulladáscsökkentő (elsősorban a nem szteroid gyulladáscsökkentő készítmények) gyógyszerek alkalmazása, de jelentős gyomor és bélrendszeri mellékhatásaik miatt kellő óvatossággal, és megfelelő felvilágosítás után alkalmazandók. Az egyéb gyógyszeres módszerek működésének alapja a normál menstruációs ciklus felfüggesztése: ide tartoznak a szájon át szedhető fogamzásgátlók, hormon tartalmú spirálok, GnRH agonisták, stb..

Műtétes kezelés történhet laparoscopia (hastükrözés) és klasszikus nyitott hasi műtét útján. Ezeknek során az összenövések oldása és az endometriózis eltávolítása történik.

Kezeléséhez tartozik az endometriózis következményeként kialakuló meddőség kezelése is.

Tekintettel arra, hogy a betegség kiújulásra hajlamos elengedhetetlen a rendszeres kontrollvizsgálat.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Gmail

1 db komment érkezett a(z) “Endometriózis okai és kezelése” cikkünkre

 1. 20 évesen műtöttek endometriózissal. Ájulásközeli fájdalom menstruáció közben, fájdalmas mosdózások annyira, hogy inkább nem is ettem azokon a napokon. Még a magán nőgyógyász is csak legyintett, hogy alacsony fájdalomküszöb”. Egyszer a sürgősségin kötöttem ki, és majdnem megműtöttek vakbél gyulladás gyanúja miatt. Szerencsére találtam egy magán specialistát akit sikerült meggyőznöm, hogy műtsön meg laparoscopiaval. A műtét tűrhető és sikeres volt, másnap hazamehettem, azóta gyógyszert szedek és teljesen fájdalom és tünetmentes vagyok egy ève. Sokkal boldogabb és felszabadultabb lettem, egyetlen nő sem érdemli meg, hogy fájdalmakkal éljen évekig, és az orvosok elbagatellizálják a problémáját, mert ez igenis fordulhat súlyosra.

Kérdése van? Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top