Visszatérő hüvelygyulladás okai és kezelése

Dr. Nagyházi - Tóvizi Orsolya

2020-02-20

Visszatérő hüvelygyulladás okai és kezelése

A mindennapi orvosi gyakorlatban nagyon gyakori probléma a visszatérő hüvelygyulladás, valamint a húgyúti és hüvelybe feljutó bakteriális fertőzések. A különböző okok miatt kialakuló hüvelyi folyások sok nő mindennapjait keserítik meg, ebben szeretnék segítséget nyújtani a számodra. Ha te is küzdesz folyással, kellemetlen szag és viszkető, égető érzéssel, akkor ez a poszt biztosan neked is szól!

Hüvelygyulladás okai

Nagyon sok hölgy küzd különböző húgyúti és hüvelyfertőzéssel. Ugyan gyógyszeres kezeléssel megszüntethető ez a fertőzés, azonban antibiotikum szedése során a hüvely saját baktériumflórája is sérül és így a hüvely saját  védekezőképessége is csökken, tehát nagyobb az esélye a fertőzés kiújulásának.

A bakteriális vaginózis kialakulásának több oka is lehet. Az esetek többségében a fertőzés vagy kellemetlen tünetegyüttes oka a szervezet saját baktériumflórája. Szinte nincs is olyan nő, akinél egyszer legalább ne fordult elő valamilyen kellemetlen hüvelyi fertőzés. A nagyon erős és kellemetlen tünetek miatt a legtöbb páciens azonnal orvoshoz fordul, azonban sajnos sokszor megtörténik, hogy a legalaposabb kezelés ellenére is kiújul a fertőzés.

Gyakran követheti a hüvelygyulladást váladékozás, folyás, kellemetlen érzés és szag, az esetek 50%-ban nincs jellemző tünet vagy annyira gyenge, hogy nem is gondolsz fertőzésre.

Hüvelygyulladás okozói

Leggyakrabban baktérium, gomba vagy ezek kombinációja okozza a hüvelygyulladásokat.

Jellegzetes tünetei

Az intim fertőzések egyik nagyon jellegzetes tünete a bő, kellemetlen szagú, megváltozott színezetű (zöldes-sárgás) hüvelyi folyás. Előfordulhat, hogy az állaga is eltér a megszokottól. A váladék utalhat arra, hogy milyen kórokozóval állunk szemben, hiszen elég sokféle típusa lehet:

  • baktérium,
  • egysejtű parazita,
  • vírus,
  • vagy kevert fertőzés. 

A tüneteinek sajátossága

A hüvelyfertőzések legnagyobb problémája, hogy a tünetek a nagyon enyhe, elmúló, visszatérő, szinte észre sem vehető szintjétől, egészen az elviselhetetlenségig maró, égető, csípő érzésig terjedhetnek. Ez függ mindenkinek a saját hüvelyflórájától, az életmódjától és a szexuális partnerétől. 

Abban az esetben, ha a tünetek szinte alig észrevehető kellemetlenséget okoznak, a páciensek hónapokig nem kerülnek orvoshoz, hiszen a saját szervezetük, immunrendszerük küzd – normál esetben – sikerrel a fertőzés ellen. Amikor azonban egy más jellegű betegség, nátha, torokfájás, influenza ledönt a lábadról, akkor a legyengült szervezetedben újult erővel lángol fel a hüvelyt érintő fertőzés, vagy a gyulladást okozó mikroorganizmustörzs is. 

Orvosként mindenképpen azt javaslom a pácienseimnek, hogy akármilyen gyenge kellemetlen tünetet vesznek észre magukon, mindenképp jobb utána járni, hogy mi okozza, még ha szinte észre sem vehető az adott tünet, csak épphogy bosszantóan jelen van. Később, ha a szervezeted immunrendszere valami miatt gyengül, ez az enyhe kellemetlenség gyorsan átcsaphat más már sokkal kevésbé elviselhető érzésbe.

A pácienseimmel való beszélgetés során azt is megfigyeltem, hogy az ilyen típusú fertőzések esetében a férfi partner kezelése is nagyon fontos. A drogériákban kapható intim mosakodók mind a férfi (kapható kifejezetten férfiak számára fejlesztett intim mosakodók), mind a női tagnak jó kiegészítő megoldás lehet, azonban a fertőzést önmagában egyik sem tudja eredményesen és hosszú távon megszüntetni, – és ezt most fontos hangsúlyoznom – csak tüneti kezelést nyújtanak.

Alapvetően más kezelés és más hatóanyagú gyógyszer szükséges egy gombás vagy adott esetben egy bakteriális fertőzéshez, tehát ha a hölgy úgy érzi, hogy a tünetek nem is annyira kellemetlenek, akkor tévesen arra a következtetésre juthat, hogy elég lesz az a “maradék” gyógyszer amit pár éve felírt neki a háziorvos más megbetegedésre.

A drogériákban kapható többféle gyorsteszt annak megállapítására, hogy a kellemetlen tünetek – amiket érzékelsz – valóban fertőzést jelentenek-e? Mindenképp érdemes ezeket a teszteket elvégezni és amennyiben pozitív a gyorsteszt eredménye, kérj időpontot a nőgyógyász szakorvosodhoz!

Jó tudni

A drogériás gyorstesztek csak 2 féle fertőzésre tudnak mérni, de kiindulási alapnak mindenféleképpen jók. A teszt elvégzése előtt feltétlenül olvasd el a használati útmutatót és aszerint végezd el a tesztet! Amennyiben a teszt pozitív, ne késlekedj tovább az orvoshoz való bejelentkezéssel és őrizd meg a tesztet a saját dobozában, hogy a kezelőorvosnak kérés esetén meg tudd mutatni.

Amennyiben a teszt negatív, de mégis vannak tüneteid, ebben az esetben a kezelőorvos nőgyógyász szakorvossal érdemes konzultálni, hogy milyen vizsgálatokat érdemes elvégeztetni. Ő felveszi az anamnézist, kikérdez az általános állapotodról és a tünetek alapján javaslatot tesz, valamint megvizsgál, ha szükséges a vizsgálathoz kenetet vesz, ami természetesen fájdalommentes eljárás.

Több magánorvosi központban elérhető már az STB szűrőcsomag [külön keretes írás az STB szűrésről], amit érdemes elvégeztetned ha fennáll a gyanú a fertőzés meglétére. Ez a szűrés a leggyakoribb nemi úton terjedő betegségek és fertőzések kimutatására szolgáló eljárás.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Gmail

2 db komment érkezett a(z) “Visszatérő hüvelygyulladás okai és kezelése” cikkünkre

  1. Nekem már gyermek korban, a szexuális élet elkezdése előtt volt sárga meg zöld folyásom. Sajnos a szemérmesség miatt nem mentem el vele orvoshoz, nem szóltam senkinek. Most meg folyamatosan be van gyulladva a méhem és nem megy le a gyulladás. A fogamzásgátló abbahagyása mellett döntöttem, és így derült ki, hogy amit szedtem (minerva) nem is lehetett volna fél évnél tovább szedni, és már forgalomban sincs a gyógyszer. Én meg 2-3 éve szedtem. Lehetséges,hogy emiatt van problémám?

Kérdése van? Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top