Terhesség jelei

Dr. Nagyházi - Tóvizi Orsolya

2020-02-19

Terhesség jelei

Akár hirtelen érdeklődsz a terhesség jelei iránt mert furcsa változásokat veszel észre magadon, akár azért kutakodsz, mert régóta babát szeretnétek a pároddal, a legegyszerűbb és nem általánosítható válasz ebben a kérdésben az, hogy nem vagyunk egyformák, minden nő mást érez és mindent másképp tapasztal meg a terhesség során.

Ettől függetlenül természetesen vannak olyan jellemzők, amelyek nem elhanyagolhatók és terhesség esetén több jel együttes fennállása utalhat arra, hogy babát vársz. Azonban azt tudod kell, hogy egy-két jel önmagában még nem jelenti a terhesség létrejöttét, ezért ha biztos akarsz lenni abban, hogy valóban babát vársz, akkor érdemes terhességi tesztet vásárolni valamelyik drogériában vagy patikában, és elvégezni a tesztet.

A hangulatod ingadozása terhesség alatt

A legtöbb nő beszámol hangulat-ingadozásokról, szélsőségesen feldobódott és eufórikus öröm valamint a kedvetlenség között ugrálhat a kedélyállapot, amelyet okozhatnak vagy felerősíthetnek a hormonális változások. 

A terhességet ugyanis a női szervezet hormonrendszere tartja fent elsősorban, a várandós állapotot nem véletlenül nevezték a régi időkben “másállapotnak”. Sok hölgynek azonban ilyen ingadozó kedélyű időszaka nem volt, ezért nem lehet általánosítani vagy biztosan kijelenteni, hogy a terhesség csalhatatlan jele lenne.

A túlzott mértékű aggodalom azonban nem tesz jót, sem akkor ha várandós vagy, sem akkor ha még nem és babát szeretnél. Indokolatlan depresszív hangulat, nyugtalanító gondolatok, és nagy mértékű aggodalmaskodás esetén inkább pszichoterápiás szakember felkeresését javaslom, mert az semmiképp sem jelenti az optimális lelkiállapotot a várandóssághoz.

Kívánósság, émelygés, reggeli rosszullét

A terhesség korai szakaszában, tehát az első trimeszter legelején sok hölggyel előfordul, hogy bizonyos ételek illatától, látványától is megundorodik, úgymond felfordul a gyomra, émelyeg vagy akár hányás is megtörténhet. Az is előfordulhat, hogy olyan ételektől, vagy illatoktól undorodsz meg, amelyek esetleg addig a kedvenceid voltak, a leggyakoribbak pl. kávé, tea, kakaó, fokhagyma. 

Több olyan esetről tudunk, amikor a viselős kismama egy bizonyos ételt nem volt képes megenni a terhesség alatt, de a szülés után visszatért az étrendjébe az adott étel mindenféle probléma nélkül. A terhesség alatt az is előfordulhat, hogy valójában kellemes illatot érzel elviselhetetlennek, vagy visszataszítónak.

Ami általános, hogy a kismamák legtöbbjének a szaglása és ízlelése kifinomultabbá, érzékenyebbé válik a várandósság során. A második trimeszterre az émelygés, hányással járó reggeli rosszullét rendszerint mérséklődik és el is múlhat teljesen.

Fáradékonyság

Azzal szinte minden kismama egyetért, hogy a fáradékonyság valamilyen formáját átélték a terhesség alatt, azonban ennek megnyilvánulásai egyénenként változóak. Van aki hirtelen érezte fáradtnak magát, de a napi teendői elvégzésében ez nem zavarta. Van olyan kismama, aki a hirtelen rátörő ólmos fáradtság miatt inkább lepihent és aluszékonnyá vált, azaz sokat és jóízűen aludt, kipihentebb volt mint valaha. Tudunk olyan esetről is, amikor a kismama sokkal éberebben aludt éjjel a várandósság miatt, ezért sokkal fáradtabbnak érezte magát napközben. 

Általános orvosi szemlélet szerint a terhesség korai szakaszában a női szervezetben megemelkedik a progeszteron hormon, amitől egy kismama fáradtnak, kimerültnek érezheti magát. Amennyiben ez párosul gyakori vizelési ingerrel, ami miatt a kismama az éjjel is sokszor felébred, kimegy a mellékhelyiségbe, akkor a kialvatlanság is hozzájárul a fáradtsághoz. A fáradékonyság a második trimeszterre jellemzően mérséklődik.

Az is előfordulhat, hogy a kismama szinte egyáltalán nem érzi magát fáradtnak, a másállapot szintén – ahogy minden nő szervezete – nagyon egyéni, tehát csak önmagában a fáradékonyság ugyanúgy nem bizonyítja a terhesség meglétét.

Gyakori vizelési inger

A sűrűbb vizelési ingert az válthatja ki, hogy a megtermékenyülés után hormonális változások indulnak meg a női szervezetben, amelyek célja, hogy fenntartsák a terhességet és felkészítsék az anya szervezetét a magzat kihordására. 

A hormonális változások miatt megnő a vér mennyisége a szervezetben, így a húgyhólyag is hamarabb telik meg a fokozottabb kiválasztás miatt. A terhesség teljes ideje alatt jellemző lehet a gyakori vizelés, vizelési inger, vagy akár – a baba helyzetétől és mozgásától függően – a vizeletcsepegés. Ahogy növekszik a magzat és amilyen helyzetet felvesz a méhben, attól függően hol erősebb, hol gyengébben, de mindenképpen jelentkezhet a vizelési inger. 

Puffadás

Az első trimeszter legelején, amikor még nem bizonyított a terhesség, érezhetsz haspuffadást, vagy ahhoz hasonlót, amelynek során a vér mennyisége a szervezetben megnő és a méh vérellátottsága növekszik, hiszen a szervezet mindent megtesz, hogy a magzat zavartalanul növekedhessen. 

Tehát szűknek érezheted a kedvenc nadrágodat és nehezebben mehet az összegombolása is, pedig határozottan még semmi nem látszódik a hasadon. Ehhez hasonló érzésed a menstruációt megelőző napokban lehet.

Érzékeny és megduzzadt mellek

A terhesség korai szakaszában megduzzadnak a mellek és érzékennyé válhat akár még a ruhák érintésére is. Ez az érzés nagyon hasonlít a pre-menstruációs tünetekhez, van akinél jellegzetes és nagyon jól felismerhető érzés, de van, aki szinte észre sem veszi, csak a környezetében élők jelzik, hogy nagyobb lett a melle. Jellemzően a második trimeszter kezdetén szintén csökken az érzékenység és a duzzadás sem lesz már kényelmetlen. 

Kimaradt menstruáció

A terhesség létrejöttének egyik legfontosabb jele a kimaradt havi menstruáció. Amennyiben rendszeres a ciklusod és aktív szexuális életet élsz a pároddal védekezés nélkül, mert babát szeretnétek, akkor a kimaradt menstruáció jelezheti az esetleges fennálló terhességet. A nőgyógyászati ultrahangvizsgálatot minimum 1, optimális esetben 2 hetes menzesz kimaradás esetén érdemes elvégezni, mert ekkor már az embrió szívműködését is ki tudjuk mutatni. 

Ha azonban nem rendszeres a ciklusod, nem kiszámítható a menzeszed időpontja, akkor a kimaradt menstruáció még nem jelenti automatikusan a terhességet. A fent részletezett jelek együttes és egyidejű fennállás adhat okot arra a gyanúra, hogy terhes vagy, de a legegyszerűbb, ha egy terhességi gyorstesztet vásárolsz gyógyszertárban, vagy patikában. Sőt drogériában is kapható már többféle terhességi teszt, amelyeket nagyon egyszerű elvégezni. 

Ezek a tesztek a terhesség alatt a vizeletben megjelenő HCG hormon koncentráltságát mérik. Ennek a hormonnak a koncentrációja másfél naponta megduplázódik a szervezetben. A terhességi tesztek érzékenysége viszont eltérő lehet. A tesztet érdemes a reggeli első vizeletből elvégezni, ilyenkor a legmagasabb ugyanis a mérendő HCG hormon koncentrációja.

A teszt használati utasítását maradéktalanul tartsd be a teszt elvégzése során. Akármilyen eredményt kapsz is elsőre, érdemes 1 hét múlva megismételni a teszt elvégzését. Fontos tudnod, hogy a legjobb tesztek is adhatnak téves fals pozitív, vagy akár téves fals negatív eredményt.

A terhesség igazolásához minden esetben orvosi vizsgálat szükséges, tehát ha biztos akarsz lenni, jelentkezz be nőgyógyász orvosi szakrendelésre!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Gmail

1 db komment érkezett a(z) “Terhesség jelei” cikkünkre

  1. Kedves Doktornő!
    20 éves vagyok, 5 terhességi tesztet csináltam mind az 5 pozitív lett, ebből 4 csíkos és 1 digitális volt. A csíkoson a második csík eléggé halovány,viszont a digitálison meg egy az egyben pozitív és 2-3 hetesre kalkulált be. Nos kb 4 hete voltam Ct vizsgálaton ahol a petefészkemen találtak 22 mm-es cisztát, a vizsgálat előtt csináltam tesztet akkor negatív lett. Viszont azt olvastam hogy a ciszta is tud okozni pozitív tesztet. Szerdán jutok el leghamarabb orvoshoz,de addig megöl a kíváncsiság hogy terhes vagyok vagy sem. Plusz hatalmas alhasi fájdalmaim vannak,nem mindig de óránként minimum 1x és az több percen keresztül tart.

Kérdése van? Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top