Rendszertelen menstruáció, mint a COVID-19 vakcinák mellékhatása?

Dr. Nagyházi - Tóvizi Orsolya

2021-07-01

Rendszertelen menstruáció, mint a COVID-19 vakcinák mellékhatása?

Megkaptad a koronavírus elleni vakcinát, és ezzel egyidőben változást tapasztaltál a menstruációs ciklusodban? Még csak most fontolgatod, hogy felveszed a védőoltást, de furcsa mellékhatásokról olvastál? A legjobb helyen jársz!

 A SARS-CoV2 vírus elleni védőoltások világszerte bevezetésre kerültek. Az oltást követően leggyakrabban jelentkező mellékhatások a láz, hőemelkedés, fáradékonyság, oltás helyén jelentkező kellemetlenség, fájdalom, duzzanat, izomfájdalom, fejfájás, hasmenés, émelygés, ritkábban hányás. A közösségi média bizonyos felületein azonban, az oltásokat felvevő nők közül egyre többen számolnak be arról, hogy a COVID-19 elleni védőoltásokat követően a menstruációs ciklusuk megváltozott. Ezek között előfordult:

  • a korábbiaknál rövidebb – hamarabb jön meg a menstruáció -, vagy épp hosszabb ciklus – késik a menstruáció
  • kimaradt menstruáció
  • postmenopauzális vérzés
  • a vérzés mennyiségének változása – bővebb, fájdalmasabb, darabosabb vérzés vagy enyhe, pecsételő vérzés

Leggyakrabban az enyhe pecsételő vérzés, illetve a hosszabb ciklus – késik a menstruáció – fordul elő. Az ilyen típusú mellékhatások általában csak az oltást követő egy-két ciklust érintik, de pár esetben ennél hosszabb periódusról is beszámoltak már. Jó, ha tudod, hogy a menstruációs ciklus változása COVID-19 fertőzést követően is előfordulhat.

A rendszeres menstruációs ciklust pontosan szabályozott folyamatok irányítják. 

A menstruációs ciklus átlagosan 28 napos, de normálisnak tekintjük a 22-35 napos ciklusokat is. jóllehet, te is megtapasztaltad már, hogy a szabályos menstruációs ciklust könnyedén megzavarhatja, a teljesség igénye nélkül a fizikai stressz – akut, lázas betegség, trauma -, túlzott fizikai megterhelés – például túlzásba vitt edzés -, lelki stressz, bizonyos gyógyszerek, helytelen táplálkozás, táplálkozási zavarok, egyéb betegségek – mint a pajzsmirigy működés zavarai, egyéb endokrinológiai betegségek -, nőgyógyászati betegségek – myoma, PCOS, endometriosis, vetélés. Sőt, már önmagában egy pandémia és annak következményei okozta lelki megterhelés is befolyásolhatja a menstruációs ciklust. 

Nem feltétlenül a COVID-19 oltás a felelős.

Az egyik leggyakoribb probléma, ami miatt a páciensek nőgyógyászhoz fordulnak, az a menstruációs ciklusban tapasztalt zavar, valamint a vérzés különböző eltérései. Tehát az oltástól eltérő okok miatt is jelentkezhet menstruációs rendellenesség életkortól függetlenül, így amennyiben az oltást követő 1-2 ciklusban nem rendeződik, vagy nagyobb, erős mennyiségű vérzés jelentkezik, mindenképpen tanácsos nőgyógyász felkeresése. A vérzés mennyisége átlagosan 30-50 ml egy menstruáció alatt, melynek a döntő része az első 3 napon távozik. 80 ml-nél több vérzést már kórosnak tekintünk. A vérzés erősnek számít, ha óránként vagy annál gyakrabban betétet/tampont kell cserélni.

A védőoltások és a menstruációs zavarok közti lehetséges kapcsolat.

A COVID-19 elleni védőoltások mellett évtizedekkel korábban a Rubeola elleni védőoltással, a HPV elleni vakcinával, valamint az influenza elleni oltásokkal kapcsolatban is jegyeztek fel menstruációs cikluszavarokat, melyek átmenetiek voltak.

A COVID-19 elleni oltások klinikai vizsgálatai során – kivéve a Sinopharm oltóanyag esetén – a menstruációs ciklust érintő mellékhatásokat nem sikerült azonosítani. A szakemberek az oltások működése alapján egyelőre nem tudtak olyan mechanizmust igazolni, mely megmagyarázná ezeket az eseményeket, ezért ezek tisztázására további vizsgálatok szükségesek. A Sinopharm oltóanyag nagyon ritka mellékhatásai között azonban megemlítik a menstruációs ciklus rendellenességeit. 

A védőoltás számos módon képes megváltoztatni a menstruációs ciklust. 

A feltételezések szerint az egyik lehetőség az, hogy az akut stressz – fokozott kortizol és epinefrin / noradrenalin stressz hormon felszabadulás -stimulálja a mellékveséket, mely különböző hormonokat – például dehidroepiandroszteront (DHEA) – termel, melyek átalakíthatóak ösztrogénekké. A fokozott ösztrogénhatás az emlőfájdalom mellett a méhnyálkahártya megvastagodását okozza, melynek bővebb, darabos vérzés lehet az eredménye.

Lehetséges, hogy az immunváltozások is összefüggnek a menstruációs ciklus megváltozásával, de ennek kiderítése további vizsgálatokat igényel.

Összességében elmondható, hogy az oltás után jelentkező cikluszavarok többsége átmeneti. Amennyiben hosszabb ideje fennálló menstruációs zavart tapasztalsz, mindenképp fordulj nőgyógyászhoz!

Az oltás után jelentkező esetleges mellékhatások bejelentésével kapcsolatos információk az alábbi linken elérhetőek: https://ogyei.gov.hu/on_line_mellekhatas_jelentes_egeszsegugyi_szakembereknek/

Felhasznált irodalmak:

https://www.cemcor.ca/resources/menstrual-flow-and-timing-changes-following-covid-19-infection-or-vaccination

https://www.healthline.com/health/menstruation/can-covid-affect-your-period#other-illnesses

https://www.ogyei.gov.hu/dynamic/sinopharm_vakcina_taj_szakembereknek.pdf

https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/comirnaty-epar-product-information_hu.pdf

https://www.modernacovid19global.com/eu/hu/package-leaflet.pdf

https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/covid-19-vaccine-janssen-epar-product-information_hu.pdf

https://www.ogyei.gov.hu/dynamic/sputnyik_v_vakcina_magyar_nyelvu_alkalmazasi_eloiras_taj_szakembereknek_0320.pdf

https://www.ogyei.gov.hu/dynamic/sinopharm_vakcina_taj_szakembereknek.pdf

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Gmail

Kérdése van? Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top