I. Fogamzásgátló módszerek

Dr. Nagyházi - Tóvizi Orsolya

2020-02-20

I. Fogamzásgátló módszerek

Tabletta? Óvszer? Megszakítás? A fogamzásgátló módszerek kifejezés hallatán a legtöbben ezekre asszociálnak szinte azonnal. Több forrás megemlíti, hogy egy nő manapság több mint 20 évig használ valamilyen, adott esetben többféle, fogamzásgátlási eszközt.

A fogamzás gátlás tabu

Magyarországon viszont még mindig és továbbra is tabutémának számít a fogamzásgátlás, a felvilágosító beszélgetések és a fogamzásgátlási módszerek. Sajnos hazánkban elég rosszul kezelt ez a témakör, bár a közösségi médiának köszönhetően a tájékoztatás és edukáció kérdéskörét úgy tűnik, sikerrel veszik át a magánpraxist nyitó szakorvosok és orvosi, egészségügyi központok.

Körültekintés

Az bizonyos, hogy manapság már nagyon sok fajta fogamzásgátlási módszer és eszköz létezik, amelyek közül nem könnyű elsőre kiválasztani azt, amely a használat során beválik majd számunkra. A döntésben szerepet játszik a nemi életünk rendszeres vagy rendszertelensége, egészségi állapotunk, valamint családi állapotunk és az az elhatározás, hogy egyszer majd szülővé kívánunk válni. 

Az is fontos szempont, hogy ez a nem mindennapi esemény mikor történjen majd meg. Amikor még egészségileg, fizikailag, szellemileg, lelkileg és anyagilag pontosan optimális helyzetben vagyunk, vagy ettől a vágyott állapottól teljesen eltérő helyzetben.

A nők döntése

Magyarországon a nők számára, a történelem során minden eddiginél nagyobb szabadságot nyújt az, hogy eldönthetik kivel, mikor és hogyan kívánják megélni saját nőiségüket, a szexualitást a szerelmükkel anélkül, hogy nem kívánt terhesség kockázatával nézzenek szembe.

Támogatás

Ehhez a döntéshez kívánok támogatást, segítséget nyújtani azzal, hogy pácienseim bátran kérdezhetnek fogamzásgátlási témában is tőlem. A beszélgetés során a lehető legnagyobb odafigyeléssel veszem körül az engem kérdezőt, hiszen számára nagyon fontos a téma, különösen akkor ha esetlegesen egy fiatal, még szexuális élet előtt álló tini, vagy valamilyen betegséggel küzdő hölgyről, vagy később biztosan gyermeket vállalni akaró pár hölgytagjáról van szó, vagy vallási, életmódbeli meggyőződések miatt egy bizonyos típusú eszköz eleve nem jöhet szóba az adott páciensnél.

Eszközök

Többféle eszköz kapható, többféle fogamzásgátlási módszer van, amit ajánlhatok neked, amennyiben úgy döntesz, hogy egyelőre még nincsen itt az ideje a babavárásnak és a családalapításnak. 

A te egyéni biológiai felépítésedtől, szervezetedtől és hozzáállásodtól függ elsősorban, hogy neked mi fog beválni, ezért az első javaslatom az, hogy legyél nyitott és ha az első ajánlott módszer nem vált be, ne keseredj el! 

Mindenképp beszéljük meg az aggályaidat és keressünk másik megoldást ha úgy adódik. Nem biztos, hogy elsőre beletrafálunk a számodra legjobb megoldásba, főleg akkor nem, ha eddig még nem használtál semmilyen fogamzásgátlási eszközt. 

Az is fontos, hogy ha amennyiben meggyőződési okokból ellenérzéseid vannak a fogamzásgátlás nők által alkalmazott eszközei és témaköre iránt, de mégis kipróbálsz egy ilyen eszközt, nagy az esély, hogy nem lesz megfelelő a számodra.

Hormont tartalmazó fogamzásgátló készítmények

Tabletta

A legismertebb készítmények a fogamzásgátló tabletták. A női szervezet saját hormonjaihoz nagyon hasonló fogamzásgátló anyagot juttat a szervezetbe.

Kombinált fogamzásgátló tabletták

Ezek a tűszőhormon és sárgatesthormon bizonyos kombinációját tartalmazzák: 

 • egyfázisú – a tablettákban egyforma mennyiségű hormon van a ciklus során
 • többfázisú – a tablettákban eltérő mennyiségű hormon van a ciklus során

További különbséget jelent, hogy milyen típusú sárgatesthormont tartalmaz a tabletta. A tabletták ismertségét és népszerűségét elsősorban azt határozza meg, hogy kiemelkedő a hatékonyságuk:

 • gátolják a peteérést, a tüsző megrepedését,
 • megakadályozzák a már megtermékenyített petesejt beágyazódását a méh falába,
 • a spermiumok számára megnehezítik vagy teljesen átjárhatatlanná teszik a nyakcsatornát.

Minipillek

Ezek a tabletták csak sárgatesthormont tartalmaznak. Ezek leginkább:

 • szoptató édesanyáknak, 
 • 35 év feletti dohányzó nők számára alkalmas, 
 • vagy 40 év felettieknek, 
 • magas vérnyomással élő hölgyeknek, 
 • túlsúllyal élőknek, 
 • cukorbetegséggel 
 • vagy visszérrel küzdőknek 
 • és azoknak, akiknek gyakran van migrénes fejfájásuk.

Esemény utáni tabletta

Orvosi nevén sürgősségi fogamzásgátló tabletta. Bevétele során egy alkalommal nagy mennyiségű sárgatesthormont viszünk be a női szervezetbe, amely eredményeképp a menstruáció pár napon belül megindul. Ez a lehetőség semmiképpen nem javasolt gyakran. A tévhit ezzel a tablettával kapcsolatban, hogy a már a méhben lévő fejlődő magzatot elhajtja, azaz abortálja. Ez nem így van. A már fejlődő magzatra nincs hatással, tehát a terhesség kihordható. 

A fogamzásgátló tabletták szedésének természetesen vannak mellékhatásai, amelyek nem jelentkeznek mindenkinél.

Ami nem kívánatos tevékenység ha fogamzásgátló tablettát szedsz:

 • dohányzás
 • nagymértékű és gyakori alkoholfogyasztás

A mellékhatásokat növelheti az:

 • idősebb életkor
 • trombózisra való hajlam

A hormonális fogamzásgátlás kedvező hatásai:

 • Kevesebb a nem kívánt terhességek száma,
 • Havi menstruációs ciklus rendeződhet és kiszámíthatóbbá válhat,
 • Korábbi fájdalmas menzesz javulást mutathat
 • Tartós, hosszú ideig tartó szedése csökkentheti a petefészek daganatok előfordulását

Injekció

Abban az esetben javasoljuk a páciens számára, ha az elzárkózik a rendszeres tablettaszedéstől vagy valamilyen módon akadályoztatva van a napi adag beszedését illetőleg.

A nagy mennyiségű sárgatesthormont tartalmazó injekció 3 hónapra jelent védelmet. Mechanizmusát tekintve több hónapra érhető el az ovulációmentesség, mert az injekcióval a páciens hozzávetőlegesen 3 hónapig nem ovulál. Ennek a módszernek az alkalmazásával megszűnik a havi menstruáció.

Hüvelygyűrű

A gyűrű szintén hormont tartalmazó nőgyógyászati eszköz, amelynek 21 napig kell folyamatosan a hüvelyben lennie. A fogamzásgátlást biztosító hormon fokozatosan szívódik fel a szervezetben. A 3 hetes (21 napos) alkalmazást 7 napos hormonmentes időszak követi. 

Nagy előnye lehet ennek a módszernek, hogy nem igényel napi szintű odafigyelést, ezért jó megoldás lehet annak, aki bevallottan feledékeny, valamint egy esetleges gyomorpanasz vagy fertőzés miatt (hányás, hasmenés) sem kell aggódni a hatékonyságot illetőleg és laktózérzékenyek is alkalmazhatják.

Gyógyszerleadó – Méhen belüli hormont tartalmazó fogamzásgátló eszköz

A módszer alkalmazása során a T alakú nőgyógyászati eszközt az orvos (szülész-nőgyógyász) helyezi fel a páciens méhébe, amely így évekre biztosítja a szervezet hormonális fogamzásgátlását. Alkalmazása rendszeres orvosi kapcsolattartást és alkalmanként vizsgálatot (labor és orvosi) igényel. 

Ennek az eszköznek a használata akkor is opció lehet, ha minden hónapban nagyon bő menstruációs vérzéssel küzdesz és a jövőben már nem szeretnél gyermeket szülni.

Amennyiben hormontartalmú készítményt szeretnél alkalmazni a nem kívánt terhesség elkerülésére, azt mindenképpen megelőzi egy teljes vérkép vizsgálat és részletes anamnézis felvétele, nőgyógyászati konzultáció, méhnyakrákszűrés.

Minden vizsgálat (labor és orvosi) előtt átbeszéljük, hogy melyikre miért van szükség és az hogyan támogat Téged a döntésed meghozatalában. Fontos, hogy hormontartalmú készítmények esetén rendszeresen tartsuk a kapcsolatot azért, hogy figyelemmel tudjam kísérni az általános egészségi állapotodat.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Gmail

Kérdése van? Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top