II. Fogamzásgátlás módszerei

Dr. Nagyházi - Tóvizi Orsolya

2020-02-20

II. Fogamzásgátlás módszerei

Tabletta? Óvszer? Megszakítás? A fogamzásgátlás módszerei kifejezés hallatán a legtöbben ezekre asszociálnak szinte azonnal. Több forrás megemlíti, hogy egy nő manapság több mint 20 évig használ valamilyen, adott esetben többféle, fogamzásgátlási eszközt.

Előző cikkemben a hormontartalmú készítményeket, eszközöket mutattam meg, most pedig a hormonmenteseket fogom bemutatni.

Mechanikus barrier eszközök

Óvszer (gumi)

A legismertebb és legelterjedtebb ilyen eszköz az óvszer (kondom vagy gumi). Ráadásul az egyetlen olyan eszköz, amit a férfiak használnak, tehát nem is igazán fogamzásgátlási módszer, hiszen nem a női fogamzást gátolja, hanem fizikai akadályt képez a fogantatás meghiúsulása érdekében, gátolja a spermiumok eljutását a női petesejthez. Az már egy külön üdvözítő előny, hogy az óvszer véd a legtöbb és leggyakoribb nemi úton terjedő betegségektől is. 

Az óvszer valójában a mechanikus, úgynevezett barrier eszközök közé tartozik. Kevesen tudják, de létezik óvszer a hölgyek számára is, amely ugyanúgy véd a nem kívánt terhességtől és a leggyakoribb nemi betegségektől, azonban kialakítása és használata teljesen más, mint a férfiak számára készült óvszeré, valamint felhelyezése gyakorlást igényel.

Pesszárium

Szintén a barrier eszközök közé tartozik, megakadályozza a spermiumok találkozását a petesejttel. A pesszárium a női testben válaszfalat képez az ondó és a nyakcsatorna között így akadályozva meg a megtermékenyítést.

A pesszárium egy rugalmas kerettel rendelkező, különböző méretekben vásárolható gumi vagy orvosi szilikon eszköz, amely a hüvely mellső illetve hátsó boltozatához feszül és így zárja le a spermiumok hüvelybe történő bejutását.

Az együttlét előtt már 6 órával, de minimum 20 perccel kell felhelyezni és az aktus után 6 órával lehet eltávolítani. Használata abban az esetben, ha hátrahajló méhed van – nem javasolt.

Méhszájsapka

A pesszáriumnál kisebb méretű, de több méretben is elérhető barrier fogamzásgátlás eszköze. Rugalmas keretet rögzít a méhnyakra, és akár 2 napig is bent hagyható a hüvelyben. Leghamarabb az aktus után 6 órával lehet kivenni és spermicid géllel együtt szokás alkalmazni, a pesszáriumhoz hasonlóan, így a fogamzásgátlási eszköz hatékonysága jelentősen növelhető.

Fogamzásgátlás kémiai barrier eszközei

Spermicid gélek, habok

Ezek az anyagok a spermiumokra hatnak kémiai úton, azaz a spermiumok megbénításával fejtik ki hatásukat. Habok, krémek és zselék formájában kaphatók. Ezeket az anyagokat az együttlét előtt a méhszáj közelébe kell juttatni. Más fogamzásgátlási módszerrel együtt fejti ki az optimális hatást. Hátrányaként szokás megemlíteni, hogy bizony az együttlét alatt kifolyhat a hüvelyből és az íze sem kellemes a partner számára.

Méhen belüli fogamzásgátló módszerek

Spirál

A fogamzásgátlás legismertebb méhen belüli eszköze. Műanyag, réz, nemesfém ötvözetű spirál eszközök kaphatóak manapság. Kizárólag nőgyógyász orvos helyezi fel a méh üregébe. Fizikai jelenlétükkel és a belőlük kiáramló kémiai anyagokkal megakadályozzák a spermiumok mozgását a méhen belül, valamint gátolják a megtermékenyített petesejt beágyazódását a méh falába. Akár 6-7 évig viselhető, betartva a szükséges előírásokat és a nőgyógyász orvos által javasolt rendszeres kontroll vizsgálatokon való megjelenést. 

Véleményem orvosként a fogamzásgátlásról

Sokan szükséges rossznak, vagy nyűgnek tartják a fogamzásgátlás kérdését és időhiány, vagy téves információk alapján igyekeznek gyorsan és minél egyszerűbben letudni ezt a “problémát”, beugranak az nőgyógyászhoz egy receptért, minden rendben és már mennek is. Ez helytelen hozzáállás.

Orvosként mindenképpen azt javaslom, hogy ezt a kérdéskört is ugyanolyan alapossággal érdemes körbejárni és megfontoltan döntést hozni, valamint rendszeresen eljárni nőgyógyászati kontroll vizsgálatokra, mint az életünk bármelyik másik részére vonatkozó témakört (iskolaválasztás, továbbtanulás, költözés, nyelvtanulás, tanfolyamok). 

A fogamzásgátlás orvosi témakör, hiszen a női szervezet működésébe avatkozunk bele valamilyen módon (itt kivételt képez az óvszer használata, hiszen azt valójában a férfipartner használja). 

Az évek során, ahogy lélekben is változunk, a testünk is változik. Más táplálkozás, más étrend, más életmód, más környezeti hatások. Ami adott esetben 19 évesen megfelelő volt a számodra, 25-28 évesen lehet, hogy már egyáltalán nem az, és a meggyőződésben bekövetkező változásokat még nem is említettem. 

Az orvosi tanácsokat mindenképp érdemes figyelembe venned, és a helyén kezelned. A baráti és barátnői, rokoni tanácsok is fontosak, azonban mindannyiunk teste más, egyéni és megismételhetetlen, más hatások érnek minket, ezért fontos, hogy egy ilyen horderejű döntést ne csak véleményekre, hiedelmekre, vagy rokoni jótanácsokra alapozva hozz meg, hanem a saját érdekedben felelősséggel a későbbi gyermekvállalási terveiddel összhangban.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Gmail

1 db komment érkezett a(z) “II. Fogamzásgátlás módszerei” cikkünkre

Kérdése van? Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top