A menstruációs ciklus zavara

Dr. Nagyházi - Tóvizi Orsolya

2020-02-20

A menstruációs ciklus zavara

Feltehetően azért találtad meg a írásomat, mert te magad is hasonló vagy ugyanezzel a problémával küzdesz, amit a posztban megfogalmaztam. A menstruáció valamilyen – normálistól eltérő – zavarával. Itt rögtön és azonnal feltennék neked egy kérdést: Mi a normális? Mi az ami ettől eltér?

Ugye nem is olyan egyszerű ezt megfogalmazni. Ne keseredj el, normális lehet az akár 25 napos és a 35 napos ciklus is, hiszen – többi írásomban ezt is megemlítettem – nem vagyunk egyformák. A saját menstruációs ciklusoddal kapcsolatban pedig van egy jó hírem. Senki más nem tud(hat!) róla többet, mint te magad.

Szabálytalan menstruációs ciklus

A női ciklus átlagosan 28 nap hosszúságú. Ez azonban nem azt jelenti, hogy mindenkinek ennyi, hanem figyelembe véve, hogy mindenkié más, az ÁTLAG szám ennyire jön ki. A szakemberek, orvosok, nőgyógyászok szerint teljesen normális az akár 22 napos ciklus is, ha sosem volt neked ennél hosszabb (egy-két nap nem számít), sőt akár a 35-36 napos ciklus is normálisnak mondható, ha mindig – amióta menstruálsz – ennyi volt és rendszeres, tehát nincsenek kimaradások és hirtelen rövidebb periódusok. 

A legnagyobb problémát és azt, hogy gond lehet a női ciklussal nem annak rövidsége, vagy hosszúsága jelzi, hanem a kiszámíthatatlanság, a szabálytalanság. Amikor az egyik hónapban 25 napra érkezik, a következőben kimarad, a harmadik hónapban 93 nap után jön meg, majd megint kimarad vagy megint nagyon rövid idő telik el a következő menstruációig. Ha ez a helyzet nálad, mindenképp kérj időpontot a nőgyógyász orvosodtól, mert annak, hogy mi okozza ezt, utána kell járni.

A szabálytalan menstruáció lehetséges okai

Alvászavar

Amennyiben alvászavarokkal küzdesz, az okozhat felborult női ciklus problémákat is. Az alvásért felelős hormonnak, a melatoninnak a szaporítószerv-rendszerre is hatása van. Akik több műszakos, éjszakás, vagy 12/24 órás munkakörben dolgoznak fokozottan ki vannak téve ennek a felborult állapotnak.

Aktív versenysport

Amennyiben versenysportoló vagy, előfordulhat, hogy az erőltetett teljesítmény és a versenysorozatok miatt a menstruációs ciklusod rendszertelenné válik, vagy adott esetben teljesen leáll. Állapotod fokozott orvosi felügyeletet igényel, nem csak a versenysport miatt, tehát ebben is érdemes az orvosaid véleményére támaszkodnod.

Hirtelen testsúlyváltozás

Akár hirtelen nagyon meghízol, akár nagyobb mértékű fogyás történik, mindkét esetben leállhat a menstruációs ciklusod. A túlsúly hatására növekszik a szervezetben az ösztrogén hormon szintje, elmaradhat a peteérés és a menstruáció nemcsak szabálytalan időközönként, de akár hosszabb ideig tartó, akár bő darabos vérzéssel is járhat.

Az alacsony testsúly esetében a helyzet ennek pont a fordítottja, a szervezetben lecsökken az ösztrogén hormon szintje, így a méhnyálkahártya nem tud megvastagodni, majd a menstruáció során leválni. 

Ide kapcsolódik az is, ha a testsúlyváltozás étkezési vagy pajzsmirigy működési zavarok miatt alakul ki, ami egy sor olyan betegséget jelent, amely esetében a női ciklusra mind kihathat (cukorbetegség, inzulinrezisztencia).

PCOS (policisztás ováris szindróma)

Ennek az állapotnak nincsenek mindenkire egyformán jellemző tünetei. Az egyetlen orvos által igazolható tünet, a sok kis, gyöngyfüzér-szerűen elhelyezkedő ciszta a petefészekben, amelyet nőgyógyászati ultrahanggal tudnak leképezni és felderíteni. Sokszor akkor kerül sor a nőgyógyászati vizsgálatra, amikor a menstruáció elmarad, de a vágyott terhesség sem jön össze. 

A petefészkek termelik a menstruációs ciklus fenntartásához a legfontosabb női hormonokat, ezek a hormonok irányítják a női szervezetben a ciklust. Amikor sok ciszta képződik a petefészekben, amikből nem jön létre tüsző, nem történik meg a peteérés és a pete nem indul el útjára a petevezetéken keresztül a méh felé, a méhnyálkahártya nem vastagodik meg, akkor a menstruáció sem történik meg.

A PCOS leggyakoribb tünete a több hónapban egymás után kimaradt menstruáció. Az is feltűnő, ha egyik hónapban jóval kevesebb a vérzés mennyisége, ezért érdemes figyelni, hogy az azt követő hónapban milyen mértékű a vérmennyiség. Amennyiben kimarad a vérzésed és a terhességi teszt negatív, azonnal kérj időpontot a nőgyógyász orvosodtól a helyzet kivizsgálására!

Hormonális egyensúly

A női szervezetben a női ciklust hormonok szabályozzák, amelyek nagyon érzékeny egyensúlyt képeznek. A nem megfelelő életmód, mozgáshiány, elégtelen vitaminbevitel mind befolyásolja ezt az egyensúlyi rendszert.

A termelődő hormonok elégtelen mennyiségét vérvizsgálattal tudják megállapítani. Amennyiben a vérkép alapján, hormonjaid egyensúlya felborult, akkor nőgyógyászod már gyanakodhat PCOS-re. A vérvétel során kiderülhetnek esetlegesen kapcsolódó, pajzsmirigy problémák. 

Fontos tudnod, hogy a PCOS gyakran együtt jár inzulinrezisztenciával, ami a cukorbetegség kezdetét jelzi. Érdemes tehát az összes ide kapcsolódó vizsgálatot elvégeztetni, amit a nőgyógyászod javasol.

Pre-Menopausa

Adott esetben előfordulhat olyan jellegű tünetegyüttes, amely bizonyos feltételek együttállása (magasabb életkor, menstruáció kimaradása, általános egészségi állapot) esetén pre-menopausa, azaz változókor előtti állapotot feltételezhet, azonban ennek feltérképezése és megállapítása kizárólag a szakemberek dolga. Megelőzi endokrinológiai és nőgyógyászati orvosi kivizsgálás (részletes labor vizsgálat, UH).

Általános orvosi véleményem az, hogy minden ami saját megítélésed szerint a normális jelenségtől (normál ciklus, vérzés hossza, mennyisége, egyéb tünetek) eltér, okot ad arra, hogy nőgyógyászati kontrollra jelentkezz a szakorvosnál. Jobb biztosan tudni mi a helyzet, igényel-e vagy valamilyen életmódbeli változtatást az egészségi állapotod, vagy kezelést, mint hónapokig naponta gyötrődni bizonytalanságban.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Gmail

11 db komment érkezett a(z) “A menstruációs ciklus zavara” cikkünkre

 1. Maróthiné Dér andrea

  Üdvözlöm nekem a 2 kisfiamnàl ugy ált be a havi ciklusom hogy minden honapban 19, napra jön meg ez normális? A kisfiam 6 éves mult köszönöm szépen

 2. Jó napot ! Van hogy , 10 napal elött van hogy 10 napal utána jön meg .. 5 éve születet a kis fiam azota is folyik a mellemböl a tej .. és 1 éve nem esek teherbe ….

 3. Kedves Erika! Nekem is 1 vagy 2 napos! Nagyon sok nőgyógyásznak mondtam már de nem foglalkoznak vele. Én szerintem pedig ez nem normális és ezért nem jön össze a baba sem.

 4. Kedves Erika. Nekem a két lányom születése után úgy állt be a menstruációm, hogy 22naponta 10napig menstruálok. Az első 2 nap körülbelül olyan érzés mint aki mindjárt szülni készül. A lányok előtt meg 30naponta volt meg 7napig. Az orvos hormonos gyógyszert iratna fel nekem. De én attól nagyon tartok bármilyen mellékhatásától is. Van erre más megoldás amivel be lehetne állítani.? Nem is a két ciklus közötti hossz zavar hanem az hogy 10napig tart.
  Válaszát előre is köszönöm.

 5. Béres Zoltánné

  Tisztelt Doktornő!
  Mozgássérúlt felnőtt lányom túlmozgásait a menstruációs ciklus folyamatával hozom kapcsolatba. Oxigén hiány,ICP tetraparezys…előzmények
  Sajnos érdemben megfelelő segítséget még nem kaptunk, de nem adnám fel, h kónnyebbé tegyem életét, ha tényleg kapcsolatban lehet a megoldással.
  Szívesen fogadnám segítségét, sajnos elég komoly problémákat okoz hónapról hónapra.

 6. Babes Alexandra Zsuzsanna

  Üdvözlöm, nekem olyan problémám van, hogy legalább 3 honapig nem jön meg rendesen, sőt most múlt év szeptemberében volt még utoljára. (2020.09.0?)Eddig bármilyen orvosnál jártam sajnos nem jártam sikerrel.

 7. Tisztelt Doktornő!
  2 éve sajnos egyeltalán nincs menstruációm.
  2012-ben volt egy agytrombózisom, akkor eltiltottak a fogamzásgátlótól, sokat fogytam.
  Pajzsmirigyem és IR-em rendben van.
  Hormonvérvételem alacsony ösztrogén és progeszteron szintet mutat.
  Erre progeszteron hormont adnának de a trombózis miatt veszélyes lenne, így magamtól elkezdtem a következőket szedni, melyek hormonmentesek.
  Egy hónapja C-vitamint, D-vitamint, Magnéziumot, Barátcserjét, Novafam Inozit kapszulát szedek.
  MR felvételen mind két petefészkemben kb. 25-30db ciszta látható.
  Van remény arra, hogy így helyrehozható a probléma?
  Nemtudom, hogy befolyásoló tényező lehet e, hogy laktóz- és hisztaminintoleranciát is igazoltak nálam.
  Előre is köszönöm szépen válaszát!

 8. Kedves doktornő
  Nekem olyan panaszom van mióta meg szültem a kisfiamat 5 éve . Hogy 16 napra jön meg a menstruáciom és 5-6 napig tart. Voltam vele orvosnál az volt a válasza hogy hamar érik a petém meg ne foglalkozak vele . De szerintem ez nem normális dolog.

Kérdése van? Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top